Veel gestelde vragen over Buba

Treedt olifant Buba nog op?

Nee, we kunnen een ieder gerust stellen: Buba treedt niet meer op.

Onder druk van een beperkte groep dierenactivisten en dierenwelzijnsorganisaties is er - zonder harde aantoonbare wetenschappelijke onderzoek en onderbouwingen - per 15 september 2015 het 'verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen' gekomen.

De circusondernemingen kwamen onder een vergrootglas te liggen, terwijl de circussen in Nederland met elkaar in 2015 nog maar 12 'wilde' dieren in het dierenbestand hadden, tegenover ruim 33,4 miljoen gezelschapsdieren (in 2015) in Nederlandse huishoudens worden gehouden. 

Sinds het verbod mogen wilde zoogdieren niet meer optreden in circussen. Ook Buba treedt niet meer op.

 

Archiefoto: Buba zoekt de schaduw op onder het tentdak en het gezelschap van zijn verzorgers tijdens de opbouw.
Archiefoto: Buba zoekt de schaduw op onder het tentdak en het gezelschap van zijn verzorgers tijdens de opbouw.

Waarom reist Buba nog met de familie Freiwald mee?

De familie Freiwald heeft een ontheffing van de overheid gekregen om olifant Buba met de familie mee te laten reizen.

Dat is maar goed ook... Het was noodzakelijk om een ontheffing voor het transport van de olifant Buba te verlenen, zodat de olifant Buba herenigd kon worden met haar vaste verzorger(s) van de familie Freiwald èn de dierengroep waarin zij tientallen jaren heeft doorgebracht. Samen vormen zij de leefgroep van olifant Buba waarin zij zich veilig en op haar gemak voelt. Samen komen zij in gevarieerde omgevingen. 

De verzorgers kennen en herkennen haar gedragingen - zoals ouders dat van hun kind kennen - en weten wat er nodig is aangaande de verzorging of de van olifant Buba. Een kind dat goed verzorgd wordt, gaan we ook niet uit huis plaatsen. 

Lutz Freiwald en olifant Buba in tijdens een van hun wandelingen door de boswachterij.
Lutz Freiwald en olifant Buba in tijdens een van hun wandelingen door de boswachterij.

Olifanten leven van nature toch in leefgroepen?

Ja, dat klopt in de natuur leven olifanten in leefgroepen met hun eigen soortgenoten. 

Olifant Buba echter, vanaf haar circa 2e levensjaar grootgebracht door circusmensen. Ze is daardoor niet (meer) gewend om samen te leven met andere olifanten of in olifantengroepen. Zij heeft haar verzorgers en dierengroep van de familie Freiwald in haar omgeving aangenomen als leefgroep. Buba weet wat zij daar kan verwachten en is er veilig en mee vertrouwd. Ze kent de structuur. De verzorgers kennen en herkennen haar gedragingen - zoals ouders dat van hun kind kennen - en weten wat er nodig is aangaande de verzorging of de van olifant Buba. 

Olifant Buba geniet op de heidevelden nabij Ommen.
Olifant Buba geniet op de heidevelden nabij Ommen.

Wat maakt dat Buba niet wordt herenigd met andere olifanten?

Mensen denken dat je olifanten zonder meer bij elkaar kan zetten. Ze hebben allemaal een eigen karakter. Buba duldt geen andere olifanten.  

Net als mensen, hebben ook olifanten ieder hun eigen karakter. Ze moeten elkaar kunnen verdragen. Hereniging met andere olifanten is geprobeerd en olifant Buba neemt daarin een dominante en onderdrukkende positie in tegenover soortgenoten. Ze duldt geen andere olifanten. Het levert haar stress op.  Olifant Buba heeft het nu goed. 

Olifant Buba ritselt met zijn slurf de bladeren van de bomen...
Olifant Buba ritselt met zijn slurf de bladeren van de bomen...

Kan Buba niet gewoon terug naar haar oorspronkelijke leefomgeving?

Nee, olifant Buba kan niet terug naar haar oorspronkelijke leefomgeving in Afrika.

Daar zijn onder andere de volgende redenen voor:

- Olifant Buba heeft nooit geleerd om in de wilde natuur te overleven. Dankzij de goede verzorging is zij ruim 43 jaar oud mogen worden, maar is ook gewend geraakt aan de zorg en nabijheid van mensen;

- Olifant Buba duldt geen andere olifanten. Ze stelt zich dominant op en heeft niet geleerd zich goed te handhaven onder soortgenoten. Je kunt niet zomaar alle olifanten bij elkaar zetten, dat is een veelgemaakte denkfout: iedere olifant heeft zijn of haar eigen karakter en niet elke olifant kan met een andere olifant overweg: net als wij mensen ook niet met elk ander mens over weg kunnen en sommige mensen beter kunnen verdragen dan andere mensen;

- Bedenk dat wat veel mensen zien als natuurlijke of oorspronkelijke leefomgeving inmiddels ook vrijwel volledig beheerst en bepaald wordt door mensen: De wildparken zijn door mensen begrenst. En nog altijd worden in het natuurlijke leefgebied in Afrika circa 10 tot 15 duizend olifanten per jaar afgeschoten vanwege hun ivoor of de (plezier)jacht. Ter voorkoming daarvan is het noodzakelijk dat in sommige gebieden daar de olifanten worden bewaakt door zwaar bewapende functionarissen. 

Bij de haar verzorger(s) van de familie Freiwaid en haar dieren leefgroep is olifant Buba in ieder geval veilig;  

Lutz Freiwald tijdens één van de vele wandeling met olifant Buba
Lutz Freiwald tijdens één van de vele wandeling met olifant Buba

Waarom is de Stichting Buba opgericht?

Het verbod op het gebruik van wilde zoogdieren in circussen heeft geleid tot een daling in de bezoekersaantallen van de circusondernemingen en heeft dus ook geleid tot een daling in de vaste inkomsten van circusondernemingen.

Hierdoor is men genoodzaakt om het welzijn, de verzorging, het onderhoud en verblijf op een andere manier te gaan financieren.

De stichting wil dat de toekomst van Buba veilig gesteld wordt.

We hopen daarin bij te dragen en vragen daarvoor o.a. uw hulp. 

Daarnaast zijn circusondernemingen veel geld verloren aan advocaat- en proceskosten om de zaken - waarvoor zij door dierenactivisten en dierenwelzijnsorganisaties verantwoordelijk werden gehouden of werden aangekaart - te verantwoorden.  Dit geld hadden zij liever besteed aan hun dieren. 


Waarom zou ik geld geven aan Stichting Buba?

Wij zorgen dat de donaties direct ten goede komen aan het welzijn, de verzorging, het onderhoud en verblijf van olifant Buba. 

 

Ook met kilo's hooi weet olifant Buba wel raad...
Ook met kilo's hooi weet olifant Buba wel raad...

Heeft het verbod van het gebruik van wilde zoogdieren in het circus bijgedragen aan het welzijn van olifant Buba?

De invoering van het verbod is vooral goed om geen nieuwe 'wilde' dieren uit de natuur te onttrekken.

Maar als we eerlijk zijn heeft de invoering van het verbod het dierenwelzijn van de dieren die momenteel in het circus leven vooral nadelige gevolgen gehad. De wet heeft de eigenaren veel beslommering en kopzorgen opgeleverd. 

Olifant Buba in Zaandam... Genietend van de bomen.
Olifant Buba in Zaandam... Genietend van de bomen.