Bescherm Buba tegen de onwetendheid van mensen, zoals (sommige) Dierenwelzijnsorganisaties.

Bron: You Tube.

 

In dit filmpje geef ik een indruk van de momenten dat ik Freiwald in het vizier kreeg in de jaren 2017, 2018 en 2019 en hoe ik hen zo'n 10 dagen lang dagelijks ongevraagd volgde en ontdekte hoe gepassioneerd, kundig en liefdevol ze met hun dieren omgaan, in tegenstelling wat de dierenwelzijnsorganisaties beweren. Geen van de beelden is in scene gezet, maar fragmenten uit de dagelijkse wandelingen van de verzorger met diens dier.

 

En er moet mij iets van het hart...: 'Uit het oog wordt verloren dat circusmensen in de jaren '70 de opvang hebben verzorgd van 10 tallen weesolifantjes die met uitsterven werden bedreigd, met instemming van welzijnsorganisaties van toen. Inmiddels is een olifant als Buba ouder geworden dan haar gemiddelde soortgenoten in het wild, dankzij de zorg van deze circusmensen. Nu worden circus ondernemingen belasterd en met oneerlijke argumenten in een kwaad daglicht gezet door sommige zogenaamde Dierenwelzijnsorganisaties, omdat zij daar anders over zijn gaan denken en vaak ook geen daadwerkelijke kennis van hebben.

 

Hoewel concreet wetenschappelijke onderbouwing ontbrak, hebben de circusonderneming het moet afleggen tegen de een klein groepje mensen die heel hard riep en de sociale media konden bespelen om te komen tot de invoering van een 'verbod op gebruik van wilde dieren in het circus'. Sinds de invoering van het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus, mogen 'wilde' dieren (waaronder olifant Buba werd geclassificeerd) niet meer optreden. Dat gebeurd ook niet meer. En dat is ook niet meer wat wordt gevraagd.

 

Maar nu willen zogenaamde Dierenwelzijnsorganisaties het dier ook nog weg halen bij hun vaste verzorgers en plaatsen in een nieuwe opvang, waar nog geen ervaring is met olifantenopvang. En daarbij: 'Een kind wat goed verzorgd wordt door zijn ouders, gaan we toch ook niet uit huis plaatsen?'. Laat deze gepassioneerde mensen hun belangrijke werk - waar zij tientallen jaren geleden mee begonnen - afmaken en hun missie volbrengen.

 

Zo'n 8 dierenwelzijnsorganisaties maken zich druk over deze ene prachtige olifant, tegenover 33 miljoen andere dieren, waarvan er velen pas echt onder erbarmelijke omstandigheden leven. Een beetje scheef... Laat die organisaties zich vooral daarop focussen.

 

Laat de verzorging en opvang van olifant Buba over aan haar huidige verzorgers die haar gedrag en karakter door en door kennen, snel afwijkingen kunnen herkennen en kunnen ingrijpen indien nodig. In deze leefgroep is olifant Buba veilig en heeft zij haar vaste plek en positie binnen haar leefgroep. Ze krijgt dagelijks voeding, water en lichaamsbeweging. Daarnaast hebben zij hun eigen netwerk van specialisten en experts indien nodig.

 

Stel hen in de gelegenheid om de mensheid van zo dichtbij alles te leren over het gedrag van olifanten, jong en oud is gefascineerd als een olifant verschijnt: Geef Buba in de laatste jaren van haar leven de mogelijkheid een ambassadeur te zijn voor haar soortgenoten in het wild.

Een oorspronkelijke natuurlijke situatie krijgen we niet meer, en daarbij moeten we ook het wildleven van olifanten idealiseren: stroperij, commerciële jacht en honger en droogte overheersen in hun natuurlijke leefgebieden.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0